Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Tuesday, March 1, 2011

Kisah REHLAH alam HIJAU kunang-kunang

Bismillahirrahmanirrahim
Assalammualaikum w.b.t dan salam sejahtera shbt2ku,

           Kisah bermula pada 23 Februari 2011 apabila Wana tlh mengajak ku utk menyertai aktiviti Rakan Muda 26 Februari 2011.. fikir punya fikir sbb nk tgok kunang-kunang for the first tyme dan nk p melihat keindahan alam ciptaan Allah, hati membuak2 nk pegi...sbb nk release tension juga, ku gagahi utk mnngikuti aktiviti cinta alam REHLAH alam HIJAU kunang-kunang...Alhamdulillah, aku tlg bagi butiran diri ku kpd wana utk mengikuti aktiviti tersebut... Alhamdulillah, rmi juga shbt2 yg join...Ros, Shafiq, Aj, Syafiq, Nazir, Faisal, Qeen dan Qai...hehehe....lagi ramai lg meriah kn...hehehe....

Yg kat atas tue baru INTRO ...hehehe...skrg move to kisah pada hari kejadian...hehe

Kisah bermula pada 26 Februari 2011.......

10.30 PAGI

Bermula perjalanan kami 5 sekawan iaitu Wana, Ros, Aj dan Syafiq serta diriku melangkah keluar dari KTSN berjalan kaki menuju ke fac.
   Dlm perjalanan yg sgt pnjg tuk ke fac, "Jom g makan roti canai kat hassan shah.. g breakfast dulu..nk?.."...kitorang pn dgn happy nya..."nk2!!"...hehe.. pegi la kat restoran hassan shah mkn roti canai..mostly roti telur la....tp kakak kat hassan shah tue garang sgt..cian aj...minta sudu pn kena marah...sabar ye nazir....

Klik pada gambar utk melihat dgn terang dan nyata...

11.30 PAGI

Perjalanan jalan kaki dari KTSN ke Fac mengambil masa selama sejam termasuk la break da fast kat hassan shah tdi...tiba + masuk kat Fac kul 11.30...panasnya...hehehe...smpi2 je kitorang mulakn operasi membungkus hamper...pergh!!!! mmg kreatif gila la....bungkus hamper pakai plastik brg2...hehehe..mmg jimat sgt...xtawu plak Syamil betul2 nk pki plastik tue....nyesal aku sokong smlm....huhu...xpe la..tibai je la plastik tue...kata kreatif kn...hehehe..bermula la ros menggunting kotak tuk d jadikan tapak hamper d ikuti oleh Nazir and Syafiq...bungkus la hamper tue....ada yg d tocang, ade yg mcm helikopter, ade yg cam ntah ...hehe..itu kerja Nazir n Syafiq...drg yg menghias hamper stlh siap d bungkus oleh me and Ros...hehehe...Wana tyme nie memerhati dgn tekun camne nk bgks hamper...hehe...dia la fotografi kami..hehe...tp yg x bestnya lupa plak nk amik gmbr hamper nie...sob3x..kalo x, bleh tgok hamper plg kreatif nie...hehe...ade kot terselit2 gmbr hamper2 nie...hehehehe...

    Dh siap bungkus hamper, kitorang pun dgn ke'best'an menekan2 mesin minuman yg baru ltk kat TIBE...hehehe..rmi btul planggan mesin tue...hehehe.... smbil menunggu bas dari UKM Bangi, apa lagi, tgkp gmbr la...hehehe...abis camera org ade gmbr kitorang...hehehe...


Dh nk dekat kul 1.00 tghari, budak2 lain pn dtg...Suhardi, Shafiq, Faisal, Izahan, Qeen, Qai, dan Jenal..ada yg tertinggal lg x...Syamil pn dh ada sejak tdi..lupa lak nk mention dia...hehehe..sori Syamil...hehehe

1.15 TGHARI

Bas KIFFAH dari UKM Bangi pun smpi...hehehe...stlh suma dah naik, bas pun memulakan perjalanan utk ke destinasi utama..iaitu Taman Alam Kuala Selangor... Perjalanan dimulakan dgn bacaan doa dari saudara yg bernama Fariz.... slps tue masing2 lyn perasaan mendgr lagu dari corong radio....spnjg perjalanan ke Kuala Selangor tue, waow!!!! byknya pokok kelapa sawit...bukan x prnh tgok pokok kelapa sawit tp bila je tgok pokok kelapa sawit yg begitu byk3x membuatkan otak ku berfikir..byknya...agak2 berapa bilion btg pokok kelapa sawit nie...rasa cam 1/4 ea bukan 1/4 tp 3/4 perjalanan ke Taman Alam tue kelapa sawit je....byk sgt3x...hehehe...pastu jalan nk g Kuala Selangor tue ada yg cam ular...igtkn nama la bas nie pelahan sgt gerak, rupa2nya tgh berhati-hati melintas selekoh2 yg spt ular itu....

2.45 PTG

Akhirnya Bas KIFFAH yg di naiki 30++ org peserta berenti d sebuah pekan..pekan ke?...hehehe..ntah...kedai2 la yg pasti...masa utk MAKAN!!!!!...hehehe.... diberi masa sampai kul 3.30ptg...Wana, Ros, Qeen, Qai dan aku mula2 g la cari kedai aiskrim tp jauh sgt...x jadi...pastu g je kedai makan yg waiter dia kata kalo nk order kena tggu lmbt...tp xpe, kitorang order juga...hehehe...aku spt biasa order Nasi Goreng Biasa dan air kosong je...yg len order Mee Goreng dan air kegemaran masing2...hehe...Rossa x mkn sbb diet...hehehehe....dh siap makan, tepat kul 3.30 ptg kitorang pn naik semula bas Kiffah tue...hehehe..

3.30 PTG



Bas gerak x smpi 5 minit dh smpi...laaa....dekat je lagi rupanya....kitorang pn trn beramai2 g cari surau tuk menunaikan solat zohor...Alhamdulillah lps je solat, urus setia@officer (aku, suhardi, wana, ros, qeen) di beri penerangn dan di arahkn masuk ke hutan pegi ke check point jagaan masing2 oleh Syamil..


Urus setia tgh busy...hehehe
Berbekalkan peta yg comel, kitorang pn mencari la check point masing2...bila Syamil teriak "LARI LA..." , rasa cam kitorang plak explorace...hehehe...spnjg prjlnn yg terawal tue, byk plak monyet2 yg comel melihat kitorang...hehehe...


Dh nmpk jambatan warna biru, aku dan ros berpisah dengan suhardi, wana dan qeen...mereka ikut kanan, kitorang ikut kiri....jln punya jln...pergh, jaoh jugak nie sambil menangkap gmbr masing2..hehe....rasanya dh lebih perjalan dari ktsn ke fac..siap tnya ros lag..."kita x nmpk simpang kn tdi??"...takot terlepas simpang....hehehe...wow...tasik...hehehe...hampir nk smpi.....



4.30 PTG

Nie la pondok Check Point 2
        Sampai pun akhirnya...hehehe...aku dan Ros jaga check point no 2...Syamil jaga check point 1 tp dia blom gerak lagi masa kitorang masuk tu sbb dia kena brief kat peserta2 ttg aktiviti nie...hehe..wana dan qeen jaga check point no 3... suhardi plak jaga check point no 4....hehehe..kat check point no 2, aktiviti dia sng je...memerlukan daya ingatan yg kuat... "TELFON ROSAK"... hehehe.... taw x mcmn main telefon rosak?...mcm nie, mula2 kena baris dulu..pastu org pertama cabut kertas tgok ayat apa drg kena..pastu org pertama tdi d beri masa 1 minit tuk hafal ayat tersebut pastu bgtaw kat org blkg dia n seterusnya dan org terakhir sekali akn tulis kat kertas apa sbnrnya ayat tersebut yg d sampaikan oleh rakan2 lain...hehehe... nk tawu apa ayat setiap 4 kumpulan yg berbeza...tgok bawah nie...hehehe...terguling2 ketawa baca ayat yg ditulis...ada yg jauh api dari panggang..ada yg tertinggal satu perkataan...hehehe..tu la nazir, jgn over confident sgt...hehehehe....sape yg salah, kena kutip daun kering 5 keping sorang..hehehe







     Dah abis 4 kumpulan, aku ngn ros pn smbg balik sesi penggambaran fotografi...hehehe....pastu g jalan tmpt check point wana....hehehe....kat situ kumpulan nazir masih lg menjalankn task mereka...hehehe....pas dh siap tue, gerak sama2 smbil menikmati keindahan alam...hehehe....pastu kat simpang kitorang berpisah tdi, bertembung ngn kumpulan yg lain..hehe...ramai2 jln menikmati keindahan sgt best...ehehehe....






Pnjg sgt ea?...knp pnjg sgt?..sbb terlalu byk pengalaman yg nk d kongsi and sy harap dpt terang secara detail apa yg d alami..hehehe... Truskan membaca ea...byk sgt gmbr2 menarik dari pelbagai photographer...hehehe...Truskan membaca...hehe

5.45 PTG

Kitorang pun smpi kat tmpt berkumpul tadi iaitu kat depan surau..hehe...pastu g la solat Asar..Alhamdulillah...dh selesai solat Asar, kitorang d suwo buat bulatan besar2 sbb nk main game...hehe..game ape?..game TANGAN SILANG...hehehe..selesaikn tgh yg bersilang tdi ke tgn yg normal tnp memutuskan rantai tgn...hehehe...fhm x?..hnya yg ikut je fhm...hehehe...mmg sporting gila la shbt2 yg join..hehe..dgn ke'kreatif' an masing2, akhirnya selesai juga...best sgt3x....hehehehe....pas dh men game tue, kitorang men gama PISANG GORENG....lelaki vs perempuan....yeah!!!! Perempuan menang....hehehe.... dh selesai main game tue, kitorang d suwo duduk dalam satu bulatan,...kitorang main game PEKKOOOKKK!!!! smbil letak tgn kat mata...comel..hehe..siyezzz lawak giler.......xtawu camne nk explain cara main game nie...tp siyezz sgt3x lawak...hehehe...

Wana menunggu utk bermain game...hehehe

6.30 PTG

Dh 6 lbey..ari pun mcm nk ujan..so kitorang pun menuju ke Bas utk bergerak ke destinasi berikutnya.. KELIP-KELIP KAMPUNG KUANTAN KUALA SELANGOR... tp sblm naik bas tue, kitorang amik gmbr beramai2 sbgi kenangan dan bukti kami tlh smpi ke Taman Alam Kuala Selangor...hehehe...


      Wooo...nasib sempat naik bas..kalo x, abis basah kuyup kena ujan yg smakin lebat..huhu..Syamil gtaw, kalo ujan lg masa kita smpi kat tmpt kelip-kelip tue, org tu akn tggu kita smpi ujan reda...then, kalo kul 9 mlm x reda juga, kita terpaksa batalkan...adakah ujan smpi kul 9 mlm??....jeng3x..hehe.. dlm prjlnn nk ke kampung kuantan tue, berenti la kat stesen petronas sbb nk g amik beli bekalan mknn...ye la masing2 pun dh lapar kn...hehehe...cian kat syafiq, air panas yg keluar sikit sgt2...hehehe..lama benor dia tggu cup maggi tue nk penuh....geng2 lain berbaris kat blkg dia pn lg cian...hehe....xpe, sabar ea...hehe..yeah!! akhirnya suma yg menunggu air panas pun dpt memenuhkn cup maggi masing2 dgn kesabaran yg tinggi...hehe...

7.30 PTG

Akhirnya tiba jugak di Kelip-Kelip Kampung Kuantan Kuala Selangor. Kak Sri kata kita g amik gmbr kat depan dulu sblm solat maghrib kat masjid sblh tmpt nk tgok kelip-kelip tue...hehe...apa lg, bab2 gmbr nie kitorang no 1...kngn la katakan..hehehe..

Disebabkan lepas trn dari bas, suma masih blur2..cuma yg nie je sempat masuk...
hehe
         Dh siap bergambar, semua pn pegi menunaikan ibadah wajib solat magrib kat masjid...Alhamdulillah..dh selesai kitorang pn masuk dalam tmpt nk tgok kelip2 tue...sblm tue, kumpul dulu ramai2 sbb KA nk bagi briefing dan gtaw yg kita dpt diskaun tiket..yeah!!!!..pastu KA suwo wat 1 kumpulan 4 org sbb satu sampan hny bleh naik 4 orang je...


      Alamak!!! kitorang 5 org...dh merayu pn still x dpt ag..so terpaksa la aku ngn ros berpisah ngn wana, qeen dan qai...aku ngn ros 1 kumpulan ngn Nazir dan Faisal..apa lgi, mereka tlh d beri amanat utk menjaga kitorang.....hehehe...wana, qeen dan qai satu kumpulan ngn Izahan...hehehe...



      Dah dpt tiket tue, kitorang pn pegi la beratur utk giliran naik sampan...pergh!!! ramainya!!!! pnjg sungguh barisan....rmi sgt pelancong...tp biarpun pnjg barisan, tp x rasa lama sbb dlm masa menunggu tu, mcm biasa la sesi fotografi di adakan...hehe..byk giler gmbr...hehee..bermacam2 posing...hehe...



wana yg edit...comel x?..hehe





Setelah puas bergambar aka berbaris panjg, akhirnya dh msuk kat tmpt yg ade atap...hehe




Nie la tmpt nk naik sampan..hehe..kena trn tangga dulu baru naik..hehe
   Akhirnya masuk juga kitorang kat pagar tuk pki life jacket....hehehe...tgok blkg, pergh!!! masih pnjg barisan...x putus2 org dtg...Alhamdulillah....mgkn sbb hari sabtu kot, sbb tu rmi org dtg..hehehe...

Naik sampan dulu ye....bye!!!!!
    yeah!!! akhirnya smpi giliran kitorang naik sampan..hati2 nazir...hehe..simbang x?...hehe...kena adjust tmpt duduk nie supaya balance..hehe..nasib ada pak cik penadayung..kalo kitorang dayung sendiri, xtawu la aku apa jadi...hehe..Subhanallah, cantik sungguh kelip2 @ kunang2...x terkata melihat keindahan ciptaan Allah... Byk sgt info ttg kelip2 yg kitorang dpt kat pak cik tue... Nk tawu ape?...tgok bawah nie..hehehe

Klik pada gambar utk melihat dgn terang dan nyata..
   Alhamdulillah, dpt pegang kelip2 nie...sgt2 comel..hehe...pak cik tue kata kena basahkn tgn kalo nk tgkp kelip2 sbb kalo syp kelip2 basah, dia x leh terbang...and lps je syp kelip2 kering, kelip2 pun mengucapkn selamat tggl kat tgn aku....bubye kelip2...hehehe.... rasa cam kejap je naik sampan tue...sbb rmi sgt org, tu yg skjp je pak cik tue kata...huhu... dh naik, dh serah life jacket kat akak tue, kitorang pn masing2 masih lg terpegun dgn kecantikan ciptaan Allah....


Setelah melihat Kelip-kelip@Kunang-Kunang...Subhanallah..sggh indah....
     Tup..tup...ternampak sorang artis..pdhal dh nmpk dh tdi masa dah masuk pagar pakail life jacket tdi..tp xnk cerita...hehe... sapakah artis tersebut?...klu nya adlh dia adlh hos rncgn Remaja...drg kata arr...dia tgh wat rakaman tuk rncngn Remaja kot...hehehe...Nazir pun dgn braninya.. " Nk tgkp gmbr bleh??.." akhirnya kitorang pun tgkp gmbr dgn dia..hehehe..Nak taw sape?...

Alif Aziz...ea silap2..Alif Satar....hehehehe


Sementara tggu shbt2 lain, kitorang pn masuk kedai cenderamata...hehe..





Dh puaskan biji mata, kitorang pn menuju ke bas utk balik...hehehe...




9.45 MLM

Sume dah naik bas, bas pn mulakn perjalanan balik...hehe...yeah!!!! d sebabkan dpt diskaun tiket tdi, kitorang dpt balik RM5 ..hehe..alhamdulillah...hehe..pastu dlm bas, acara penyampaian hamper kpd setiap kumpulan...hehehe...hamper x leh bla...kreatif sggh..hehe....



Pastu, Syamil kata nnt akn berhenti kat Restoran Jejantas Sungai Buloh tuk mkn malam..yeah!!!!!....pastu semua hanyut dlm kegelapan..ada yg mengelamun, ada yg tido...

10.30 MLM

smpi kat restoran jejantas sungai buloh...hehe..aktiviti bermula apabila Wana menggunakan mesin timbang berat and tinggi diikuti oleh Ros dan Qai...hehehe..hanya 40 sen je taw..hehe...ntah btol ke x mesin tue...hehehe...pastu, Syamil blanja kitorang KFC...yahoo!!!! thanks syamil...hehe..dia blanja kat urus setia je...hehehe...yg len sendiri...pergh, tgh mlm mkn KFC...hehe..eleh, mcm x biasa...hehehe...rmi2 mkn KFC sgt seronok..smbg meja pnjg2...hehehe....best3x...hehehe..

Nak Makan ape ea?...hmmmm....


pastu dh siap mkn kat KFC yg sgt sejuk, kitorang pun menuju ke bas...

11.15 MLM

Bas memulakan prjlnn tuk mnghantar kitorang budak UKM KL kat KTSN dan Plaza Rah....sedih plak sbb program dh abis...

11.55 MLM

Smpi akhirnya kat KTSN....slps bersalam-salaman ngn shbt2 dari UKM Bangi (prmpn ngn prmpn, lelaki ngn lelaki je taw) yg x diketahui nama...maaf sbb x tnye nama..excited sgt smpi lupa nk tnye nama....hehehe..len kali kita berkenalan lg ea...hehehe...Bubye semua..Thank U....(^_^)...

12.00 MLM

tpt kul 12 tgh mlm, aku tlh smpi kat bilik....penantnya tp sgt3x enjoy..thanks lagi sekali kat semua tuk pengalaman yg sgt3x bermakna + manis +terindah.... (^_^)... harap slps nie bleh join lg aktiviti2 Rakan Muda...

Begitulah perjalan kisah REHLAH alam HIJAU kunang-kunang pada 26 Februari 2011..
Salah satu pengalaman dan kenangan yang terindah yg tidak dpt d lupakan... Alhamdulillah...
Jumpa Lagi!!... (^_^)

p/s: thanks to photographer-photographer yg sudi kongsi kn gambar2 mereka... Thanks to Photographer Wana, Photographer Nazir, Photographer Shafiq, Photographer Qai and Qeen, dan Photographer Sekretariat Rakan Muda UKM..... Jasa kalian amat2 la dihargai.... (^_^)  .. 
Maaf sbb entry kali nie sgt3x pnjg...hehe..thanks kpd shbt2 yg sudi baca smpi abis...hehehe... 


Hidup Ini Indah Andai Kerana ALLAH

Kolej Tun Syed Nasir
Jalan Temerloh
Kuala Lumpur

4 comments:

QasehQeen said...

best2!!!bgus la Rab cite..complete! heee..:))

WaNi^^ said...

wow !! menarik !! hhu ~
mcm best jek !! hhu ~
erkkk..mintk sudu pown kne marh ae...?? adehh..plik2..hhu~
:D

Rabiatul Adawiyah Binti Ag. Binting said...

@qeen - hehehe..complete kn..kn3x...hehe...sgt3x best..rasa cam nk g lg..hehehe

@wanie: best..sgt3x best...hehehe..
sal minta sudu tue, akak tue tension kot sbb tu marah2...hahaha...nk minta order pn marah2 taw..hehehe

WaNi^^ said...

haha..bknn ker dye sepatutnye kne layan kite mcm raja..?? haha..xD
mngkin dye tension n pnt plus plus kowt..hhu~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik kan3x!!!! Klik La...Klik La....hehehe