Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Sunday, May 20, 2012

Infection???....

Assalammualaikum w.b.t sahabatku,

suda terlalu lama x post entry baru kan..almost 2 bulan rasanya.. ke 3 bulan??..hehe.. sy pun dah x igt..hehe.. disebabkan kekangan masa, sbb tu lama x update blog... bila ada masa, mau ja update, tp idea nie x boleh kuar n ditaip..maknanya di sini kemalasan mengatasi kerajinan..hehe...tp kali nie, satu situasi yg begitu kuat utk sy kongsikan... bermulanya kisah... INFECTION???...

Tarikh 5 Mei 2012, seperti biasa sy membersihkan kontainer akuarium yg dihuni 2 ekor kura-kura yg sgt comel... oh ya, buat pengetahuan shbt2, sy dan ahli korporat rumah mempunyai 2 adik yg comel iaitu si kura-kura nickhun dan si kura-kura channie...hehehe.. tarikh 5 Mei 2012, igt agi pas wish bufday shbt baik sy iaitu Sue Wana @ Housemate, sy pun merajinkan diri utk membersihkan akuarium si kura-kura comel nie.. dah lama x bersihkan..semua nie disebabkan kesibukan yg teramat sgt.. sy dah perasan yg sejak kebelakangan nie, kura-kura dh x aktif mcm dulu..selalu sgt tidur... lepas tue sy lepaskan di lantai utk mereka buat sedikit excercise tp si kura-kura nickhun nie duduk diam ja... jadi sy pun bgtaw la shbt baik sy yg lg sorg nie, "lot, ko tgok kura-kura nie, dia xnk gerak...".. dan saat itu, kami perasan yg mata nickhun x bukak..mcm ada selaput yg menutup mata dia..kami pun cuba lah nak buka tp x berani..

mata nickhun xleh buka...nmpk kan?..

nmpk x gmbr kat atas tu?.. mata dia xleh buka kan... lepas ja kami perasan yg mata nickhun x leh buka, kami pun search google knp mata kura-kura x leh buka.. dan kami dpt tawu, kemungkinan kura-kura nie telah mengalami bengkak mata dan edema pada mata.. semua ini mgkn disebabkan infection yg menyebabkan mata kura-kura ditutupi selaput putih.. kami pun mencari solusi apa harus dibuat... search google lagi... rupa-rupanya kura-kura nie sng dpt infection kalau air x bersih, terlalu tggi klorin dlm air. mgkn nie terjadi sbb kami dh brp hari x tukar air smpi air dh jadi kotor..maafkan kami... ada satu blog nie gtaw, boleh letak antibiotik kat mata dia.. tp mana nak cari antibiotik utk kura2.. ada satu blog nie dia dah bawa g veterinar tp lps tue mati.. tyme tue sedih sgt sbb takut kura2  mati..sgt sedih... pastu ada satu blog nie gtaw tukar air setiap hari dan bagi jemur kat cahaya matahari sbb cahaya matahari nie boleh menguatkan cekerang kura2 dan bagi vitamin utk kura2... setelah membuat research, kami pun bercadang tuk menggunakan cara tukar air setiap hari dengan air suam dan menjemur kura2 di balkoni rumah.. oh ya, lupa nak gtaw.. si kura-kura channie xdpt infection... bila tgok nickhun kena infection, channie nmpk sedih... lagi-lagi bila kami pisahkan mereka dgn 2 bekas sbb takut channie pun kena infection...

Channie sedih lihat nickhun kat bekas lain... :(

mula2 perasan yg mata nickhun bengkak, dia lgsg xde respon..respon pun sikit ja...sgt2 pasif.. sy takot sgt..sy nak dia aktif.. sy pun mengambil keputusan utk mendengarkan nickhun zikir dari album zikir terapi diri Hafiz Hamidun.. subhanallah, ada respon wlupun x aktif sgt tp it much better than before... kami sama2 mendengar alunan zikir daripada Hafiz Hamidun.. alhamdulillah.. ada respon...

Nickhun dan saya sama2 dengar alunan zikir..

hari-hari seterusnya, kami kerap menukar air dan bila ja bangon dari tidur, kami cepat2 letak mereka di balkoni...

jemur mereka di balkoni bila hari siang.. :)

Lagi satu yg merisaukan diri ini, Nickhun x makan... dia xnk makan..sy takut dia kebuluran... jadi sy pun menyuapkan nickhun menggunakan syringe yg sy ambil dari makmal...shhhh... jgn gtaw sapa2 taw..hehe.. alhamdulillah, walaupun x byk mkn tp at least adalah sikit.. tapi kan..bbrp hari nie sy lupa nak suapkan nickhun.. sy just tabur makanan kat air ja.. maafkan saya sbb x sempat... tp satu sy perasan, makanan tue dah jadi cam serdak.. mcm di makan... dan hari nie, waktu sy nak tukar air utk kura-kura dan bersihkan kura-kura, bila sy masukkan nickhun dalam air, mata dia berkelip... pastu sy tgok mata dia dah buka!!!!. dah buka!!! dah buka!!!.. alhamdulillah...terharu sgt..wlupn masih ada sedikit selaput kat bawah, tp anak mata dia dah boleh nmpk..alhamdulillah ya Allah...alhamdulillah... dia dah leh makan sendiri.. .. alhamdulillah... 

mata nikchun dah boleh buka!!! nampk x?..hehe



dia dah boleh nmpk makanan.. :)

dia dah boleh makan sendiri... :)

alhamdulillah...nickhun dah boleh cari makanan... :)


and nickhun dah boleh nmpk kakak-kakak dia yg comel nie... :)

u can see me kan nickhun??... :)
"jgn sedih ye Channie... xlama lagi Nickhun akan pindah satu bekas bersama-sama Channie...tggu 2 hari lagi k Channie.. biar Nikchun betul-betul sembuh... " :)

pesanan sy utk sape2 yg ada bela kura-kura, tukar lah air setiap hari dan jemur lah mereka di bawah cahaya matahari tp jgn direct jemur bawah sun light taw.. jaga kebersihan akuarium kura-kura sbb kura-kura nie sng dpt infection... 

p/s: sabar itu separuh daripada iman.. alhamdulillah.. kura-kura dah sembuh..terima kasih ya Allah.. :)

Hidup Ini Indah Andai Kerana ALLAH..

PlazaRah,
Jalan Raja Abdullah,
Kg Baru,
Kuala Lumpur.

9 comments:

myhatiku said...

Selamat dah. Alhmdulillah. Nnti kawan dgn miho n in ha ea.

iman said...

alhamdulillah!!! syukur2!! penat lelah anda berbaloi bibah!!! yeahuuuu!!!! :D

Rabiatul Adawiyah Binti Ag. Binting said...

@myhatiku - alhamdulillah..boleh2x..tp nickhun x brp sembuh ag..mata dia tutup balik...huhuhu

@iman - alhamdulillah...penat lelah kita bersama la lot...hehe..tp mata dia tutup balik... mgkn masih dlm proses penyembuhan..smoga nickhu cpt sembuh... :)..

sherah said...

wahhh...alhamdulilah...kura2 saya shabbab dan fatayadh'..shabab tu jadi mcm nie gak..try google jumpak entry awk..nice entry...trima kasih share...mai lah blog saya pula :)
merentasiman.blogspot.com

Miss Ary ✿ said...

salam..kura2 sy pun mcmtu jg...kitaorg satu housemates bw pergi jmp vaterinar...tp doc ckp xdpt nk buat pape, nk bg injection pun xdpt sbb dia kecik lg, jarum pun lg besar dr dia, nk bg ubat makan kura2 tu xlalu makan, memg dah berhari2 xmakan, nk bg eye drop xdpt sbb mata dia memg tertutup...so doc ckp letak kura2 kat tempat kering bg bengkak pd matanya surut..pastu air memang kena letak anti-klorin, sbb mata dia sensitif pd klorin..then, dlm smgu lepas tu kuar satu benda putih yg byk dari mata dia, dia sendiri yg keluarkan, pastu terus dpt buka mata dia...alhmdulillah, bersyukur sgt kura2 dh dpt buka mata... =) syg sgt dia...

Muhd Wafiye said...

Assalamualaikum. .
2-3 hri sebelum ni.. nmpk ada selaput putih kat mata kura2 sy.. dia x mkn.. x bergerak.. sy takut dia mati ! ! Kdg2 nangis sorg2 sbb pikir hal ni.. :(
Jemur tu.. dgn air bnyk ke sikit?

Muhd Wafiye said...

Kura2 sy ni xleh buka mata gak..
runsing la.. nk nangis pon ade (dah nangis pon) die x makan.. begerak pon x.. kene jemur tngh panas tu.. air suam kan? Bnyk ke takat kaki je? Huhu :(

anak bongsu incik zulkafli said...

air tu nak letak paras mna ek? kura2 kite pun taknak bukak mata.

Anonymous said...

Emmm assalamualaikum nak tanya, kema jemur dia dibawah matahari hari hari ke? Sebab kura kura saya kaka and kiki pun kena infection. Harap masih aktif lagi blog ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik kan3x!!!! Klik La...Klik La....hehehe