Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Friday, August 13, 2010

Teruk..!!!!         Assalammualaikum dan salam sejahteara tuk semua...hari ni merupakan hari yg paling teruk ana rasa setakat nie...ana xdpt buat yang terbaik malah makin teruk lagi...even the most simple question p nana x dpt jwb...ana rasa kosong dlm kepala ana...” Ya Allah, tabahkan lah hati ku dalam menghadapi cabaran-Mu...” Ntah mengapa ana rasa kosong, hilang keyakinan dan x dpt tuk berkata-kata...ana risau...mggu depan dah kna wat yg betul2...ana malu sgt3x..semua kwn ana dpt buat dengan baik tp ana...hmm, ana merasakan diri ana x layak utk berada di sana...melihat sahabat-sahabat yg boleh buat dgn baik membuatkan keyakinan ana semakin turun...ana menangis melihat diri ana....namun, bila ana renungi kembali kenapa ana berada di sana, ini kerana semuanya ketentuan Allah....teringat firman Allah didalam Al-Quran:


لاَ يُكَلِّفُ اللّٰهُ نَفْسًا اِلاَّ وُسْعَهَا‌ لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْ‌ رَبَّنَا لاَ تُؤَاخِذْنَاۤ اِنْ نَّسِيْنَاۤ اَوْ اَخْطَاْنَا‌ۚ رَبَّنَا وَلاَ تَحْمِلْ عَلَيْنَاۤاِصْرًا كَمَا حَمَلْتَه عَلَى الَّذِيْنَ مِنْ قَبْلِنَا‌‌ۚرَبَّنَا وَلاَ تُحَمِّلْنَا مَا لاَ طَاقَةَ لَنَا بِه‌ ۚ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا اَنْتَ مَوْلٰنَا فَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكٰفِرِيْنَ

Artinya : “Allah tidak membebani seseorang kecuali sesuai dengan batas kemampuannya. Dia mendapat (pahala) dari (kebajikan) yang dikerjakannya dan dia mendapat (siksa) dari (kejahatan) yang diperbuatnya. (Mereka berdoa), ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau melakukan kesalahan. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebani kami dengan beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tidak sanggup kami memikulnya. Maafkanlah kami, ampunilah kami, dan rahmatilah kami. Engkaulah pelindung kami, maka tolonglah kami menghadapi orang-orang kafir. ” (Al Baqarah : 286)

Allah tidak akan membebani seseorang di luar kemampuan seseorang itu... ini membuatkan ana sedar bahawa ana boleh lakukannya kerana kalo ana tidak boleh lakukannya,Allah tidak akan meletakkan ana disana.... Allah amat menyayangi hamba-Nya...Allah member kita untuk meningkatkan kelebihan yang tersembunyi yg berada dalam diri kita...Ana mulai sedar bahawa masih ada masa lagi utk ana buktikan kepada sahabat-sahabat yg ana boleh lakukan...ana berlatih dan terus berlatih dan terus berlatih...” Ya Allah, semoga aku membuat yang terbaik untuk ujian tersebut, Engkau bimbinglah aku ya Allah....sesungguhnya Engkau Maha Mengetahu apa yg tersimpan didalam hati ku....”

Rintihan - Hijaz

Biar berlinangan airmata 

Ku takkan hentikannya 
Biarkan ia menyembuh luka 
Hilanglah rasa duka 

Tidak ku termampu merentasi liku-liku 
Oh tidak ku mampu menghadapi semua itu 
Oh sungguh ku tak upaya Jangan dibiarkan jerih perih kehidupan 

Bisa meleraikan iman 
Kan hancur semuanya Walau menitis airmata darah 

Tak bisa merubah segalanya 
Melainkan taubat nasuha 
Moga kan diterima Namun ku percaya 

Masih ada kesudahannya 
Kerana Allah itu 
Maha kaya maha mendengar 
Rintihan hamba-hambanya 
Kerana sesiapa bertaqwa kepadanya 
Pasti akan ada 
Jalan keluarnya 

Rezeki yang tidak disangka-sangka 
Cukup Allah baginya 

Berkuasa segala-galanya 
Terima seadanyaHidup Ini Indah ANdai Kerana ALLAH....

Kolej Tun Syed Nasir
Jalan Temerloh
Kuala Lumpur

2 comments:

Rabiatul Adawiyah Binti Ag. Binting said...

sy masih risau.... T_T

Rabiatul Adawiyah Binti Ag. Binting said...

thanks to all member in my group coz try to help me...thank u so much.... sedih melihat diri ini... T_T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik kan3x!!!! Klik La...Klik La....hehehe